Metodické materiály pro pracovníky s dětmi a mládeží

28.6.2024

20.6.2024

Výzkum České děti venku

Kolik času tráví české děti venku? Co jim v tom brání? Jak dopadá pobyt venku na jejich zdraví? Unikátní tvrdá data přináší v rozsáhlém výzkumu Nadace Proměny Karla Komárka. Postavte svou práci na kvalitních datech. České děti venku jsou plně k dispozici odborníkům z řad pedagogů, neziskovým organizacím i široké veřejnosti, aby je všichni mohli využívat ve prospěch dětí.

Pouštíme do světa online hru NetKnights.cz

Užijte si s dětmi vzdělávací hru, která vás zábavnou formou provede základy bezpečného chování na internetu, problematikou fakenews nebo kyberšikany. A možná budete překvapení, jak moc je důležité myslet na digitální zdraví. Lze si vybrat verzi pro jednotlivce, dvojice nebo skupinu až třiceti hráčů. Otázky ve hře se týkají témat O2 Chytré školy. Ke hře je možné se opakovaně vracet. NetKnights Hra je zdarma a je vhodná pro všechny, kterým bylo aspoň osm let. Můžou si zahrát i dospělí – třeba rodiče s dětmi.

19.6.2024

Metodika – Na cestě k Mužom…

Přes 800 účastníků a 50 workshopů. Téměř 30 škol v ČR a SR.

A zájem rostl. Po prvním setkání většinou chtěli, abychom přišli znovu. Dospívající chlapci, mladí muži. I proto jsme v rámci projektu „…na cestě k Mužům“ (podpořeného Erasmem+) vytvořili metodiku, aby se mohli další inspirovat a třeba i na nás navázat.

Díky Prázdninová škola Lipnice a Plusko, že můžeme dělat Transition!

Koukněte, co nám fungovalo a jak jsme k tomu přistupovali. Dospívající muži potřebují podporu, tak ať je nás podporujících co nejvíce.

https://nacestekmuzum.cz/pro-lektory/metodiky

14.6.2024

Sociální klinika

Sociální klinika
https://www.socialniklinika.cz/

Posláním Sociální kliniky je poskytovat dostupnou terapeutickou službu lidem v těžké životní situaci, kteří by na ni jinak finančně nedosáhli. Pomáháme těm, kteří chtějí na řešení svých problémů aktivně pracovat ve spolupráci se zkušenými terapeuty. 

3 ONLINE KONZULTACE jsou určené pro osoby pomáhající a pečující. Jedná se o bezplatnou možnost využít jednu až tři online konzultace vedené zkušeným krizovým interventem či psychoterapeutem.

PRO KOHO JE SLUŽBA URČENA?

3 ONLINE KONZULTACE jsou určené především pro ty, kteří pracují v pomáhajících profesích, pečují o druhé, a díky tomu se cítí pod náhlou psychickou zátěží a potřebují si promluvit o tom, co se nyní s nimi děje.

Rádi bychom zdůraznili, že naše služby jsou otevřeny nejen profesionálům, ale také neformálně pečujícím jednotlivcům. Pokud se nacházíte v situaci, kde poskytujete péči blízkým a cítíte potřebu sdílet své pocity a zkušenosti, jsme tu pro vás.

ČESKÁ ASOCIACE PRACOVIŠŤ LINEK DŮVĚRY Z. S. (ČAPLD)

https://www.capld.cz/

Jsme zapsaný spolek zašťiťující poskytovatele telefonické krizové pomoci v České republice. Našimi členy jsou a mohou být akreditované linky důvěry různého zaměření, které působí na území ČR.

Linky důvěry v ČR

https://www.capld.cz/linky-duvery-cr2/?wpbdp_view=all_listings

První Psychická Pomoc- aplikace

https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.nic.ppp&hl=cs

Aplikace První psychická pomoc je pomůckou nejen pro příslušníky bezpečnostních sborů, ale i lidí v neziskových organizacích. Jedná se o strukturovaný přístup pomoci ke stabilizaci člověka, který se dostal do náročné životní situace. Obsahem aplikace je kromě rad a postupů i seznam vhodných odkazů a kontaktů. Aplikaci vytvořila pracovní skupina Sekce psychologie krizí, katastrof a traumatu při ČMPS ve spolupráci s CZ.NIC z.s.p.o.

Co je to? Volně dostupná softwarová aplikace určená pro chytré telefony, tablety a další zařízení (verze pro Android, iOS), která obsahuje základní vodítka pro poskytování první psychické pomoci. Je to pomůcka s možnostmi pomoci lidem v těžkých životních situacích.
Co je první psychická pomoc? Je to základní pomoc v tíživých situacích, např. v neštěstí, během katastrof apod. První psychickou pomocí se rozumí soubor jednoduchých postupů, jejichž cílem je stabilizace psychického stavu tak, aby se situace pro zasaženého člověka již nezhoršovala. Zajištění základních lidských potřeb včetně podpory pocitu bezpečí a předání do další péče.
Co je obsahem aplikace? Jak lidé v různém věku reagují na stres, o jejich stresových reakcích a obranných mechanismech. Jaké jsou kroky první psychické pomoci v různých situacích a v kontaktu s lidmi, kteří komunikují s ohledem na své znevýhodnění v dané situaci (např. zdravotní znevýhodnění, kulturní odlišnosti apod.). Doporučení, jak se záchranáři mohou sami o sebe postarat po náročném zásahu v terénu. Kontakty na navazující odborné služby a informační weby (např. krizová centra, občanské poradny, telefonické krizové linky apod.).
Komu je aplikace určená? Příslušníkům bezpečnostních sborů (zejména hasičům, policistům a zdravotníkům), pracovníkům humanitárních organizací, spolupracujícím nestátním neziskovým organizacím, a všem, kdo mají zájem pomáhat druhým a hledají způsob, jak na to.

https://nepanikar.eu/

První pomoc při psychických potížích

Aplikace „Nepanikař“ poskytuje zdarma rychlou první psychologickou pomoc. Obsahuje moduly: deprese, úzkost/panika, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu, moje záznamy, poruchy příjmu potravy a kontakty na odbornou pomoc.

13.6.2024

Tvoříme materiály do výuky ověřené jak experty, tak ale samotnými teenagery, zajímá nás, co chtějí středoškoláci znát před vstupem do dospělého světa.

https://ucitele.nekrachni.cz/

Pomáháme mladým lidem finančně dospět. Finanční gramotnost jako kompetence pro 21. století.

23.5.2024

JAK MLUVIT S DĚTMI O VZHLEDU TĚLA 🔹🔹

Právě jsme vydali naši první publikaci! A je zdarma ke stažení na našem webu.🍀Budeme rádi, když o ní dáte vědět dál, aby se tohle důležité téma dostalo k co nejvíce lidem.👉 www.mojetelojemoje.cz/brozura-ke-stazeni/❓

Pro koho je brožura je určená? Pro pedagogy, pediatry, sociální pracovníky, rodiče a všechny dospělé, kteří chtějí témata týkající se těla a vzhledu komunikovat respektujícím a nenásilným způsobem.Je rozdělená do dvou částí.

Tu první napsala dětská psycholožka Radka Kůřilová a dozvíme se v ní, jak podpořit dítě ve zdravém sebeobraze a jak komunikovat náročné situace, které mohou vznikat (např. „kluci se mi smějou, že jsem malej“, „nebudu jíst obědy v jídelně, jsem tlustá“). Najdete tam i serii ukázek rozhovorů a řadu praktických rad a tipů.🔸

Druhá část je překladem textu psycholožek Linn Baera a Caterin Nitter působících v norské organizaci ROS. Přináší informace a podněty jak empaticky, šetrně a zároveň účinně mluvit komunikovat téma poruchy příjmu potravy.▪Jak poznat, kdy vztah k jídlu začíná být problematický? ▪Jak vést zjišťovací rozhovor? ▪Jak postupovat, když je ve třídě žák(yně) trpící poruchou příjmu potravy nebo nadváhou?Součástí je serie nástrojů a cvičení, které lze použít s dětmi a dospívajícími v rámci výuky i mimo ni.

22.3.2024

JAK NA SPOLUPRÁCI S MANUÁLNÍMI DOBROVOLNÍKY

https://tamjdem.cz/jak-na-spolupraci-s-manualnimi-dobrovolniky/

Zapojujete dobrovolníky do manuální práce nebo s tím chcete začít?
Rádi se inspirujete dobrou praxí a máte chuť posunout spolupráci s dobrovolníky o kus dál?

S radostí vám představujeme komplexní a praktickou příručku Jak na spolupráci s manuálními dobrovolníky. Tato příručka je vytvořena pro všechny organizace, které chtějí efektivně a kvalitně zapojovat dobrovolníky do manuální práce. Je navržena tak, aby vás krok po kroku provedla hledáním a náborem dobrovolníků, jejich zapojením a péčí o ně a nakonec i měřením a komunikací dopadu jejich pomoci.

Příručka je rozdělena do 3 samostatných částí

⚫️ Kde hledat dobrovolníky a jak je oslovit

Definujete si, na jakou cílovou skupinu se zaměřit a co všechno byste měli vzít v potaz, než dobrovolníky do své práce zapojíte. Získáte spoustu tipů na konkrétní místa a platformy, kde můžete dobrovolníky oslovit a na konec si vytvoříte skvělý inzerát.

⚫️ Úspěšná dobrovolnická akce od A do Z

Získáte manuál nabitý praktickými tipy, jak zorganizovat dobrovolnickou akci, od plánu a přípravy, přes koordinaci na místě až po závěrečné vyhodnocení akce. Čeká na vás spousta užitečných nástrojů, které vám usnadní práci, jako jsou checklisty, šablony e-mailů, BOZP manuál nebo kuchařka s jednoduchými recepty.

⚫️ Jak vyhodnotit a komunikovat přínos dobrovolníků k rozvoji organizace

Zjistíte, jakým způsobem lze měřit dopad dobrovolnické pomoci a jak svá zjištění využít pro interní plánování rozvoje, ale také jako skvělý PR materiál směrem k veřejnosti. Podle jednoduchého návodu se naučíte sestavit vlastní dotazníky nebo využít jiné nástroje k získávání cenných informací.

Získejte příručku Jak na spolupráci s manuálními dobrovolníky

STÁHNOUT

STÁHNOUT

STÁHNOUT

26.2.2024

Mindful Bytes

Snímek obrazovky PC s ukázkou z projektového webu Mindful Bytes

Mindful Bytes je nová herní aplikace YMCA Europe. Pomáhá skupinám mladých lidí, pracovníkům s mládeží a pedagogům s vedením diskuze o digitální bezpečnosti a souvisejících otázkách duševního zdraví. Karty vás provedou otázkami čtyř kategorií a 36 tematických diskuzních podnětů. Následná diskuze (např. o návycích v online chování, mentálním zdraví a wellbeingu, množství času stráveného online, trendy nebo vymýšlení nové užitečné aplikace) již je na každé skupině.

Původně karetní hra má teď i svou digitální verzi. Hra je k dispozici ve 14 jazycích včetně češtiny a je přístupná na počítači, jako aplikace ve smartphonech i offline.

Prozkoumejte ji na adrese: https://ymca.games/cz! Může být užitečnou pomůckou pro programy v nízkoprahových klubech, v oddílech či festivalech mládeže.

4.11.2023

Materiály & vzdělávací aktivity

V jednotlivých sekcích najdete materiály, které můžete volně použít ve výuce nebo jako inspiraci, jak zlepšit duševní pohodu. Také zde najdete naše publikace, články a vědecké výstupy, videa nebo vzdělávací aktivity. https://dzda.cz/

1

MATERIÁLY PRO DĚTI

2

MATERIÁLY PRO ŠKOLY

3

MATERIÁLY PRO RODIČE

30.10.2023

Pokud máte rádi turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy, tak jste na správné adrese, na těch správných webových stránkách. Najdete zde knihovničku e-knih Jiřího Gleta. Tyto knihy jsou zadarmo. Můžete si tedy vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Na těchto webových stránkách je celkem 15 e-knih a postupně zde budou přibývat další e-knihy. 

Přejeme vám příjemné zážitky při čtení e-knih, které můžete mít stále u sebe.

17.4.2023

VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ OBYVATELSTVA Hasičský záchranný sbor materiály

Hasičský záchranný sbor je…

…garantem ochrany obyvatelstva, požární prevence a integrovaného záchranného systému. V oblasti vzdělávání obyvatelstva se snaží preventivně výchovnou činností oslovit děti v mateřských školách, žáky a studenty na základních a středních školách, vysoké školy, dospělou populaci, seniory i handicapované občany. Používá k tomu různé formy a metody: projektové dny, přednášky, besedy, tvorbu výukových materiálů, přípravu stávajících a budoucích učitelů. Organizuje různé soutěže, dny otevřených dveří, exkurze na hasičských stanicích, besedy pro občany, tvoří vzdělávací materiály – brožury, letáky, odborný články do celostátních a regionálních médií a na sociální sítě.

https://www.hzscr.cz/clanek/informace-a-materialy-pro.aspx

14.4.2023

CEGV Cassiopeia CB – Hravá ekologie městské zeleně

  Na konci loňského roku jsme vydali knížku „Hravá ekologie městské zeleně“, která je o přírodě ve městech, a přináší inspiraci pro venkovní výukovou nebo volnočasovou činnost s dětmi. Protože jsme z Budějc, je informační i metodická část knížky vystavěná na zdejších příkladech, které však lze využít i jinde, nebo nahradit příklady z jiného prostředí. Kdo byste tuto knížku využili, máme jí zatím k dispozici zdarma, díky podpoře MŽP a města Č.B.

Knížku můžete vyzvednout také v kanceláři RADAMBUKu.

3.4.2023

Přírodovědné bádání pro oddíly – badatelská příručka Krajských rad dětí a mládeže

Krajské rady dětí a mládeže vydaly badatelskou příručku Přírodovědné bádání pro oddíly, vznik metodiky finančně podpořilo MŠMT. Brožury budou sloužit pro inspiraci vedoucím z členských organizací RADAMBUKu. Brožurky můžete vyzvednout v kanceláři RADAMBUKu. Přijďte se inspirovat!!!

30.3.2023

Metodika pro organizace dětí a mládeže – Mezigenerační dialog

Krajské rady dětí a mládeže vydaly metodiku Mezigenerační dialog, vznik metodiky finančně podpořilo MŠMT.

Brožurky můžete vyzvednout v kanceláři RADAMBUKu. Přijďte se inspirovat!!!

13.1.2023

MŠMT – KARTA K IDENTIFIKACI ŠPATNÉHO ZACHÁZENÍ S DĚTMI

Karta KID vznikla ve spolupráci čtyř ministerstev a České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání. Název je zkratkou tří klíčových prvků pro účinnou pomoc ohroženému dítěti: kooperace, identifikace, důvěra. KID navíc znamená v angličtině „dítě“.

Kartu využijí profese, které mohou být v kontaktu s ohroženými dětmi. Učitelé, sociální pracovníci, zdravotníci, záchranáři, policisté, hasiči mají v ruce nový nástroj, jak včas rozpoznat ohrožené dítě.

Karta poskytuje vodítka k identifikaci akutního ohrožení života, bezpečí a zdraví dítěte. Popisuje postup, jak v případě ohrožení dítěte zajistit jeho ochranu v souladu s jeho nejlepším zájmem a platnými právními předpisy.

Karta ke stažení:

18.7.2022

5.5.2022

https://www.nedatovano.cz/pokresleny-sesit

Pokreslený sešit jsme připravili původně pro děti z Ukrajiny, které u nás hledají útočiště před válkou. Chtěli jsme jim dát najevo, že jsou tu vítány a že se o ně zajímáme. Že si přejeme, aby se u nás cítily v bezpečí, a že je chceme povzbudit, aby se kresbou podělily o své pocity. Když jsme ukrajinskou verzi chystali do tisku, řada lidí se nás ptala, jestli náš sešit nabídneme také v češtině – že by se mohl líbit také českým dětem.

A proč vlastně ne? Podobný sešit přece může využít kdokoliv! Lze do něj kreslit nebo psát o radostech nebo obavách, o tom, co máme rádi, a co nám třeba dělá starost. Náměty vedou děti k tomu, aby se zajímaly o svět okolo a aby vyjadřovaly své emoce. Nabízíme jim možnost zastavit se, zamyslet se, vyjádřit, co se jim honí hlavou, a uplatnit svou představivost. Tajně doufáme, že náš sešit nebude nakonec jen počmáraný, ale také léčivý. A to se může hodit úplně každému, nebo ne?

Petra Šobáňová, autorka námětu

10.4.2022

6.1.2022

Jiří Zajíc vydal novou publikaci určenou zejména vedoucím pracujícím s dětmi a mládeží.

Zde je ke stažení:

https://ulozto.cz/!70zegsO6Rhk7/20161283-metodika-spolecne-tvorime-svet-kor9-pdf

Projekt ČRDM – Aby byl volný čas pro všechny

Zdroj: http://provsechny.crdm.cz/materialy/

Společná dobrodružství

Spolecna-dobrodruzstvi_titulkaV České republice dnes žije více než 100 000 lidí v podmínkách takzvaného sociálního vyloučení. Téměř 40 000 z nich (tedy více […]

Stáhnout:   spolecna-dobrodruzstvi.pdf

Stáhnout:   spolecna-dobrodruzstvi1.pdf

ADHD – vím, co s tím?

ADHD_titulkaJak na živé dítě? Příručka napoví! Dočtete se co je ADHD a jak se projevuje, dále zásady a další praktické rady, jak […]

Stáhnout:   adhd-crdm.pdf

Z nevýhody výhoda

Znevýhoda_titulkaPříručka pro vedoucí dětských kolektivů o tom, jak v oddíle pracovat s dětmi s různými specifickými potřebami Rádi bychom pomocí této příručky představili […]

Stáhnout:   z-nevyhody-vyhoda-crdm.pdf

——————————————————————————

Regionální nabídka táborů – Jihočeský kraj

http://www.jihocesketabory.cz/ tábory a tábořiště Jihočeského kraje web Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje

http://najisto.centrum.cz/rodina-a-spolecnost%2Fdetske-tabory/region/jihocesky/- portál najisto.cz

Příměstské tábory

Příměstský-tábor-Spirála-DDM-Praha-8

S laskavým svolením autora brožury DDM Praha 8 – Spirála naleznete  naskenovanou brožuru Příměstský tábor pro organizátory táborů.

V Informačním centru pro mládež v Českých Budějovicích máte možnost prohlédnout si a také objednat publikace nakladatelství mravenec ( http://www.mravenec.cz), které Vám poradí ve všem, co se týká práce s dětmi a mládeží, jak a čím je zabavit nebo jak správně vést nejen klasické letní, ale také příměstské tábory…

Miroslav Dužík: Uspořádání tábora

Letní stanový tábor – výběr tábořiště – uspořádání tábora, propojení jednotlivých částí: ubytování – příprava a konzumace stravy, zpracování dřeva, základní provozní objekty, doplňkové stavby a …

Ivana Špiříková, Jan Kačer: Příměstský tábor
Autoři vám přiblíží, co se skrývá pod pojmem „příměstský tábor“, čím se liší od klasického letního tábora a jaké jsou jeho výhody a strasti. Dozvíte se, co musíte udělat pro přípravu, typy příměstských …

Vzory táborové dokumentace 

Určeno pro provozovatele a hlavní vedoucí dětských táborů. Obsahuje upozornění na zákony vztahující se na dětskou rekreaci, s upozorněním na důležité body vybraných zákonů, vzory řádu tábora, řádu služeb a režimu dne, schvalovacího listu, dohody o výkonu funkce, o provedení práce, o pracovní činnosti, pracovní smlouvy, osnovu školení pracovníků a vedoucích tábora, dohody o hmotné zodpovědnosti, o užívání soukromého motorového vozidla, protokol o hospodářském výsledku tábora, závazné přihlášky, listu účastníka, dopisu HES, žádosti o uvolnění pracovníka, o příspěvek na dítě…

Mgr. Michal Filouš: PROVOZOVATEL TÁBORA z pohledu práva

Publikace je určena všem, kteří se podílejí na přípravě a pořádání dětských táborů -provozovatelům, hlavním vedoucím , lektorům přednášejícím pro vedoucí a provozovatele DT. Pohled právníka, který přináší příklady z praxe na dětských táborech (sám pracoval jako vedoucí na DT) u nás i v zahraničí, odvolání na …

Celotáborové hry 

Etapové hry jsou nejvíce využívány na letních táborech, lze je však využívat i na zimních a jarních táborech, stejně tak jako na školách v přírodě. Hlavním cílem etapových her je atraktivní, hravou a zábavnou formou využít bohaté fantazie dětí k získávání a ověřování jejich schopností, dovedností a vědomostí…
První etapové hry byly vydány naším nakladatelstvím v roce 1993. Dnes je jich vydáno přes 160. Tyto hry byly vytvořeny nikoliv profesionálními autory, ale nadšenci pro práci s dětmi, kteří ji po odehrání se svým kolektivem ji dokázali zpracovat tak, aby ji mohli použít další. Vytvořili jsme z nich ediční řadu – POKLADNICI ETAPOVÝCH HER…

                        
Táborová kuchařka I.     Táborová kuchařka II.

Návrh jídelníčku na 21 dní. Recepty jídel pro stálé, stanové a putovní tábory. Všechny recepty doplněny …  Určeno kuchařům a hospodářům na dětských táborech, vedoucím oddílů a družin dětských sdružení.

Také mnoho dalších publikací máte možnost prohlédnout si v ICM České Budějovice, Husova 45, každý všední den

1.1.2014 – Novela vyhlášky o hygienických požadavcích na zotavovací akce

Od nového roku nabyla účinnost novela vyhlášky o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, nově pod č. 422/2013 Sb. Na odkazu níže naleznete okomentovaný soubor s vyznačenými změnami oproti minulému znění.

1401_vyhl422_2013_novelizace106_komplet-1

Zde přikládáme souhrn nejzásadnějších změn:

  • Proběhly změny rozsahu školení pro zdravotníky zotavovacích akcí, kde došlo k změnám v hodinové dotaci v jednotlivých částech školení, např. se již dle vyhlášky nebude vyučovat záchrana tonoucího, větší důraz je naopak kladen na teoretickou a praktickou část výuky první pomoci.
  • Vyhláška upravuje „Posudek o zdravotní způsobilosti dítěte“. Vzor naleznete přímo v komentovaném znění vyhlášky, nebo je k dispozici na adrese:

posudek-o-zdravotni-zpusobilosti

  • Upravil se rovněž minimální rozsah vybavení lékárničky pro zotavovací akce pro děti a pro školy v přírodě, kde došlo k vypuštění:
    • tablety nebo čípky proti bolestem hlavy, zubů (analgetika)
    • tablety nebo čípky ke snížení zvýšené teploty (antipyretika)
    • živočišné uhlí
    • nosní kapky na uvolnění nosních dýchacích průchodů (otorinolaryngologika)
    • kapky, roztok (sirup) nebo tablety proti kašli (antitusika, expektorancia)
    • mast nebo sprej urychlující hojení, např. popálenin (dexpantenolový sprej)
    • dezinfekční prostředek na okolí rány
    • lopatky lékařské dřevěné
    • dlahy pro fixaci, různé rozměry

Lékárnička však musí nově obsahovat:

  • přípravky proti teplotě a bolestem (antipyretika, analgetika)
  • přípravky k užití při průjmu
  • přípravky proti kašli (antitusika, expektorancia)
  • obinadlo škrtící pryžové (60 x 1250 mm)

 

Related Images:


Naši partneři